top of page

Elämä on sattumien summa - Salliiko nykyiset pääsykoemenettelyt sitä?

Aloin pohtimaan, kuinka moni elämäämme ravistanut tapahtuma on ollut kiinni oikeaan aikaan osuneesta puhtaasta sattumasta. Elämän liiallinen etukäteen suunnittelu voi haitata kykyä tarttua spontaanisti eteen osuviin tilaisuuksiin ja kykyyn nauttia tästä ainutkertaisesta meille annetusta elämästä.


Anniina Kolonen - "Elämän liiallinen etukäteen suunnittelu voi haitata kykyä tarttua spontaanisti eteen osuviin tilaisuuksiin ja kykyyn nauttia tästä ainutkertaisesta meille annetusta elämästä."

Sattumia on omaan elämäänkin osunut niin urapolun kuin elämänpolun varrelle runsaasti. Muistan kun huomioni herätti nuori mies, joka esitteli ennakkoluulottomasti liivi ja fedora-hattu kombinaatiota.


Kyseisessä vaatevalinnassa kulminoitui normeista piittaamattomuuden lisäksi vuosikausien Justin Timberlake pakkomielteeni, joten eihän minun auttanut kuin lähestyä häntä. Tässä reilu vuosikymmen myöhemmin katselen samaa miestä rakentamassa vajaa kesäkotimme pihalla.


Koulumaailmassa käänteentekevä sattuma oli valintani hakea opiskelemaan liiketaloutta. Olin asettanut muutaman humanistisen alan ennen sitä hakuvalinnoissani, mutta maaliin menneen pääsykokeen perusteella pääsin kuitenkin opiskelemaan sitä.


Olin siihen maailmanaikaan nykyistä tulisempi taiteilijasielu ja maailmanparantaja, eikä kyseisen kapitalistisen alan opiskelu houkuttanut liiaksi.


Jostain oikusta onnekseni taivuin ja koulussa huomasin, että asenteeni liiketaloutta kohtaan oli turhan mustavalkoinen ja sielläkin voi löytää monenlaisia polkuja urakehitykselleen.


Anniina Kolonen - Liiketalouden opiskelija, myynnin ja markkinoinnin kehittäjä, Savonia-ammattikorkeakoulu

Markkinoinnin ja viestinnän avulla olenkin päässyt toteuttamaan taiteellisia taipumuksiani ja ymmärtänyt, että markkinointi on ennen kaikkea vaikuttamista ja sen avulla voidaan nujertaa esimerkiksi stereotyyppisiä käsityksiä, sekä tarttua ajankohtaisiin ongelmiin.


Nykyiset uudistukset pääsykoemenettelyissä ja yleinen elämäntahdin kiivastuminen ajavat oravanpyörään jo viimeistään seitsemänneltä luokalta alkaen. Siinä ollaankin melkoisessa pyörityksessä, kun nuoren ihmisen pitäisi osata suunnitella elämänsä hyvinkin tarkasti, jotta pääsee etenemään koulutusjärjestelmän puitteissa.


Tämä luonnollisesti kasaa yksilölle suuret paineet, koska oman tien etsiminen kuuluu olennaisesti nuoruuteen ja se tulisi heille suoda.


Jatkuva pingotus vie myös aitoa iloa suorituksista, ilon tilalle hiipii lähinnä helpotus ja valmistautuminen henkisesti seuraavaan koetukseen. Jatkuva äärirajoilla pinnistely syö henkiset voimavarat ja voi johtaa yhteyskunnasta syrjäytymiseen, etenkin nuori henkilö on altis lauman paineelle.


Jos jää jälkeen laumasta, voi olla vaikea pinkoa perään, vaikka toista reittiä, vaan jää vaan tasangolle tapittamaan ja katselemaan kaiholla horisonttiin katoavia tovereita.


Voidaankin miettiä, onko mieltä rakentaa järjestelmää, jossa yksikin nuoren ihmisen väärä valinta vaikuttaa niin paljon? Järjestelmän muutos tuli myös voimaan nopeasti, moni nuori jäi sen ristituleen, eikä heillä ollut realistista mahdollisuutta enää edes vaikuttaa asioiden kulkuun.


Itse pääsin vielä osallistumaan onnekseni aineistomuotoiseen kokeeseen osana korkeakoulujeni valintakokeita. Koenkin aineistokokeen erinomaisena välineenä useimpien alojen pääsykokeissa, se mittaa yksilön valmiutta omaksua tietoa nopeasti ja hyödyntää sitä tehtävien suorittamisessa.


Mikä keinotekoinen koetilanne kuvaisi paremmin työelämässä tarvittavia vaatimuksia kuin kyseinen prosessi?


Aineistokokeen avulla korkeakouluihin hakija, joka ei välttämättä vielä loistanut peruskoulussa ja lukiossa voi saada tilaisuuden päästä toteuttamaan itseään ja löytämään oman urapolkunsa.


On tärkeää ponnistella haluamiensa asioiden eteen ja saavuttaa tavoitteitaan. Mutta on hyväksi ajatella elämän varrelle osumia sattumia, nimenomaan sattumina, välttäen negatiivisten sattumien demonisointia maailmanlopuksi, joista ei ole paluuta ja vaalia hyviä sattumia aitoina ilon lähteinä.


Kirjoittaja on Anniina Kolonen:


"Olen Anniina Kolonen, myynnin- ja markkinoinnin opiskelija opintojeni loppusuoralla. Olen kerännyt itselleni monipuolista työkokemusta markkinoinnissa, tuotannossa, toimistotehtävissä ja jopa ammattiratsastajana.


Tällä hetkellä työstän opinnäytetyötäni yhteistyössä Suomen Markkinointiliiton kanssa nimellä ”Kuinka kuluttajat reagoivat stereotyyppisiin sukupuolirooleihin ja sukupuolineutraaliuteen mainonnassa?”


Työmielessä sydäntäni lähellä on erityisesti markkinointi, vaikuttaminen ja viestintä. Vapaa-ajalla sydämeni sykkii nopeammin ratsastukselle, mökkeilylle ja maalaamiselle.


Anninaan pääset tutustumaan Instagramissa ja LinkedInissä.

46 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page